Όπως και σε όλο τον κόσμο, τα nightclubs στην Ελλάδα είναι χώροι διασκέδασης που ανοίγουν τις βραδινές ώρες και λειτουργούν έως αργά τη νύχτα ή νωρίς το επόμενο πρωί. Αν κάποιο nightclub έχει ζωντανό πρόγραμμα συνήθως περιλαμβάνει μια πίστα, όπου εμφανίζονται οι καλλιτέχνες. Αν τώρα παίζει ηχογραφημένη μουσική τότε υπάρχει ένας θάλαμος από όπου ο dj παρακολουθεί τις αντιδράσεις του κοινού και προγραμματίζει τα ανάλογα ακούσματα. Τα περισσότερα nightclubs της Ελλάδας ειδικεύονται σε ένα μουσικό είδος, άλλα παίζουν mainstream επιτυχίες από την ελληνική και διεθνή ποπ σκηνή, άλλα έχουν hip – hop ρεπερτόριο, άλλα ειδικεύονται στην ελληνική λαϊκή μουσική, πολλά παίζουν dance μουσική, όπως house, techno, trance, κτλ

Οι νύχτες με την μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου στα ελληνικά nightclubs είναι η Παρασκευή και το Σάββατο. Σε πολλά nightclubs υπάρχουν «πορτιέρηδες», άτομα με ανεπτυγμένη σωματική διάπλαση που στέκονται δίπλα στην πόρτα πρόσβασης του καταστήματος και ελέγχουν τους εισερχόμενους θαμώνες. Αν κάποιος δεν είναι κατάλληλα ενδεδυμένος ή αν οι πορτιέρηδες κρίνουν ότι δεν ταιριάζει με το «πνεύμα» του μαγαζιού μπορούν να του απαγορεύσουν την είσοδο.

Συχνά οι πορτιέρηδες των ακριβότερων και πιο αποκλειστικών nightclubs συμβουλεύονται μια λίστα καλεσμένων που ονομάζεται guest list, βάσει της οποίας επιτρέπουν ή απαγορεύουν την είσοδο.

Τα περισσότερα nightclubs διαθέτουν προσωπικό ασφαλείας το οποίο επιβλέπει τους θαμώνες για να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν φασαρίες από κάποιον μεθυσμένο ή επιθετικό πελάτη. Συχνά στον χώρο των nightclubs περιφέρονται φωτογράφοι που φωτογραφίζουν τους θαμώνες με την παρέα τους και τους πουλούν τις φωτογραφίες έναντι λίγων ευρώ.

Κάποια nightclubs χρεώνουν εισιτήριο εισόδου, το οποίο δεν είναι απαραίτητο αν κάποια παρέα κλείσει τραπέζι, οπότε υπάρχει και η ανάλογη ελάχιστη χρέωση, συνήθως μια φιάλη αλκοόλ ανά τέσσερα ή έξη άτομα. Το εισιτήριο εισόδου συχνά δεν χρεώνεται σε φίλους του πορτιέρη, επιφανή άτομα, γνωστούς πελάτες που κάνουν μεγάλους λογαριασμούς, γυναίκες μόνες τους ή σε γυναικοπαρέες, και γενικά άτομα που οι υπεύθυνοι κρίνουν ότι «ανεβάζουν» το μαγαζί και συμβάλλουν στην γενικότερη διασκέδαση.