Εκατοντάδες nightclubs εγκαινιάζονται κάθε χρόνο σε πόλεις και τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Όμως, τα περισσότερα δεν καταφέρνουν να μείνουν ενεργά περισσότερο από ένα ή δύο χρόνια, λόγω υψηλών λειτουργικών εξόδων, ισχυρού ανταγωνισμού και ενδεχομένως λόγω έλλειψης οράματος από τους ιδιοκτήτες. Τα καλύτερα nightclubs, αυτά που θα μακροημερεύσουν και θα αποδειχθούν μια επιτυχημένη επιχειρηματική κίνηση, ξεχωρίζουν από την διακόσμηση, το προσωπικό, τον εξοπλισμό και ένα κεντρικό θέμα, που τα κάνουν να επικρατούν και να είναι κερδοφόρα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν nightclubs όλων των μεγεθών, άλλα απευθύνονται σε μερικές δεκάδες και άλλα σε μερικές εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες, θαμώνες. Ο περισσότερος χώρος των nightclubs προορίζεται για πίστα ή πίστες χορού, μπαρ και καθίσματα για να εξυπηρετηθούν οι πελάτες. Απαραίτητοι είναι επίσης χώροι για κουζίνα, αν το nightclub προσφέρει και φαγητό ή γλυκό, αποθηκευτικοί χώροι, γραφεία των διευθυντικών στελεχών και έναν χώρο φορτοεκφόρτωσης για τις καθημερινές παραγγελίες. Δεν είναι σπάνιο να επεκταθεί κάποιο nightclub σε διπλανό οίκημα, αν η λειτουργία του είναι επιτυχημένη και πρέπει να φιλοξενήσει περισσότερους πελάτες.

Είναι σημαντικό για έναν μάνατζερ nightclub να εξασφαλίσει κάποιες βασικές προϋποθέσεις πριν να τυπώσει τις πρώτες αφίσες, ανοίξει τη νέον ταμπέλα του και ετοιμαστεί για να υποδεχτεί το κοινό. Το σωστό προσωπικό είναι ένα κεντρικό στοιχείο για την επιτυχημένη λειτουργία ενός nightclub. Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι αποδοτικοί, να μπορούν να δουλεύουν μέχρι αργά, και παράλληλα να είναι ευγενικοί, εξυπηρετικοί και καλοδιάθετοι προς τον πελάτη. Μόνο έτσι θα μείνουν οι θαμώνες ευχαριστημένοι, θα διασκεδάσουν χωρίς προβλήματα και θα είναι έτοιμοι να ξαναέλθουν στο ίδιο μαγαζί, αντί να αποδράσουν προς τον ανταγωνισμό.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο επιτυχίας είναι η σωστή ποιότητα των ποτών που προσφέρονται. Πολλές φορές τα nightclubs προμηθεύονται ποτά χαμηλής ποιότητας, για να μειώσουν τα έξοδα, αλλά αυτό γίνεται αντιληπτό από τους πελάτες και λειτουργεί αρνητικά. Κανείς δεν θέλει να ξυπνήσει με πονοκέφαλο και hangover μετά μια νύχτα διασκέδασης.