Είναι δύσκολο για κάποιον επισκέπτη από το εξωτερικό να κατανοήσει τι είναι τα «μπουζούκια» στην Ελλάδα, εκτός από μουσικά όργανα. Και όμως, όσοι τολμήσουν να επισκεφτούν ένα τέτοιο κέντρο νυκτερινής διασκέδασης, μαγεύονται! Κάποια παρέα Ελλήνων θα τους εξηγήσει τους ιδιαίτερους κώδικες συμπεριφοράς, χαρίζοντας μια βραδιά που θα θυμούνται σε όλη τους την ζωή ως μια μοναδική εμπειρία.

Όποιος πάει έστω και μια φορά στα «μπουζούκια», θα νιώσει το βασικό πνεύμα μιας μοιρολατρικής ευαισθησίας που εκφράζεται με «βαλκανικό» τρόπο: Ο θάνατος ή η καταστροφή μπορεί να έλθει αύριο. Συνεπώς, είναι καλύτερο να ζήσεις την ζωή σήμερα στο έπακρο, χωρίς περιορισμούς και αναστολές.

Τα «μπουζούκια» είναι κλαμπ – μεγαθήρια συνήθως, αλλά συχνά και μικρότεροι χώροι, όπου εμφανίζονται μεγάλα ονόματα της ποπ ή λαϊκής μουσικής σκηνής της Ελλάδας. Το πρόγραμμα συνήθως αρχίζει γύρω στις έντεκα το βράδυ, αλλά η μεγάλη φίρμα κάνει την εμφάνισή της γύρω στις δύο το πρωί. Τότε είναι που αρχίζει η κυρίως διασκέδαση, που θα κρατήσει μέχρι αργά το πρωί.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές επιβίωσης σε αυτά τα καθαρά ελληνικά κέντρα νυχτερινής διασκέδασης.

Κάντε κράτηση

Είναι καλύτερα να κάνετε κράτηση μια βδομάδα πριν. Οι τιμές ξεκινούν από περίπου εκατόν εξήντα ευρώ για ένα τραπέζι τεσσάρων ατόμων, συμπεριλαμβανομένης μιας φιάλης με κρασί ή ποτό και των αναλογούντων φρούτων ή ξηρών καρπών.

Πότε να πάτε

Οι μεγάλοι σταρ του πενταγράμμου συνήθως εμφανίζονται Παρασκευή ή Σάββατο. Τα χειμερινά «μπουζούκια» λειτουργούν από Οκτώβριο μέχρι Μάιο, ενώ η καλοκαιρινή σκηνή μεταφέρεται από το κέντρο της πόλης στην παραλία.

Πού να χορέψετε

Δίπλα στο τραπέζι σας, πάνω στην καρέκλα σας, πάνω στο τραπέζι σας. Όλα γίνονται!

Τι να φάτε

Σπανίως σερβίρεται φαγητό. Το ποτό συνοδεύεται από ξηρούς καρπούς και φρούτα, ενώ οι περισσότεροι καπνίζουν πολύ.

Τι να πετάξετε στους τραγουδιστές

Μπορείτε να αγοράσετε λουλούδια, συνήθως γαρύφαλλα, από κάποιες κυρίες που αποκαλούνται «λουλουδούδες». Το πανέρι συνήθως στοιχίζει δέκα ευρώ.